Zeka

Zeka(Hangi Meslekte, Hangi Zekâ Önemli?)

Zeka(HANGİ MESLEKTE, HANGİ ZEKÂ ÖNEMLİ?)

1) Satıcılar (tezgâhtarlar) - Kelime ve kavram birikimi yanında bunları birbirleriyle bağlantı kurarak kullanmak mânâsına gelen dille ilgili zekâ açısından başarılı olmalılar. - Her doğruyu her yerde söylemeyecek şekilde ustaca konuşabilmeliler. - Buluşçu (orijinal cümleler kurabilen, farklı söyleyişler bulabilen) bir dile sahip olmalılar. - İnsanlarla münasebetlerinde başarılı olmalılar. - Diplomatik tartışma ve anlaşma becerisine sahip olmalılar. 2) Reklâmcılar (estetik düzenle/neciler) - Görsel ve pratik zekâlarının çok iyi gelişmiş olması gerekir. - Metin düzenleme alanında kabiliyetli olmalılar. - Farklılık meydana getirme, orijinal bir şeyler ortaya koyma özellikleri normalin üstünde olmalı. - Dille ilgili zekâda ileri bir IQ tutturmalılar. 3) Tüccarlar ve işletmeciler - Dil ve aritmetik zekâsı bakımından ileri olmalılar. - İnsanlarla iyi ilişki kurabilme kabiliyetleri bulunmalı. - Tartışma v...Devamını Oku »

Zeka(Şimdi De Sq Ts Konuşuluyor!)

Zeka(ŞİMDİ DE SQ TS KONUŞULUYOR!)

Zek ve duygu katsayıları IQ ve EQ demode oldu, artık SQ nemli! Artık şu soru soruluyor: Manev zek katsayınız ka? Ruh potansiyelinizi ve yeni ağda başarılı olup olamayacağınızı merak ediyorsanız, spiritel zeknız, yni manev zek katsayınızı lmelisiniz. 21. yzyıl ok spiritel olacak! demişti Andre Malraux. Gelişmeler onu haklı ıkaracağa benziyor. Yeni tarikatların mrid sayısını hızla artırırdığı gnmzde ABD'liler koşa koşa SQ testi yaptırmaya gidiyor. İnsanın evvel kendisiyle, sonra da evresiyle iyi geinmesini sağlayan bir yaşama sanatı olan spiritalizm ve bu ynnz len SQ testi, daha iyi bir hayat yaşamak isteyenler iin yeni b...Devamını Oku »

Zeka(Hangi Sınıfta, Hangi Zekâ?)

Zeka(HANGİ SINIFTA, HANGİ ZEKÂ?)

Okullar zek gstergesi olarak szel ve matematik yetenekler zerine yoğunlaşmıştır. Halbuki uzmanlar eğitim sistemlerinde zeknın en nemli gstergesi olarak okuma yeteneğinin esas alınması gerektiğinde birleşiyorlar. ğrenme yollan değişik devrelerde değişik tarzlarda ne ıkıyor. California niversitesi uzmanları tarafından 4000 ğrencide uygulanan testin sonulan syledin ocuklar her dnemde aynı şekilde ğrenmiyor. Dil zeksı, anaokulundan 3. sınıfa kadarki ğrenmede gl bir alan. Mantık-Matematik zeksı 1-4. sınıflar arasında ok gl. Beden zeksı 1. sınıftan 5. sınıfa kadar ok etkili. GUuenli ortam ve tecrbe, soyut dşnmeyi destekler! Soyut işle...Devamını Oku »

Zeka(Çok Yönlü Zekâ Teorisi)

Zeka(ÇOK YÖNLÜ ZEKÂ TEORİSİ)

Prof. Howard Gardner, Harvardlı bilim adamı... 15 yıl nce ortaya attığı ok ynl zek teorisi ABD'de 21. yzyılın ğretim aracı kabul ediliyor. Gardner, insanoğlunun IQ'yla tanımlanan tek paralı bir zekdan ok, 8 hatta 9 eşit zekya sahip olduğunu ileri sryor. Prof. Howard Gardner'a gre zek, biyolojik bir potansiyeldir. Bu potansiyel kişiyi etkileyen tecrbelerin, kltrn ve ilhamların sonucu olarak az ya da ok lde verimliliğe dnştrebilmektedir. Gardner'ın teorisine gre elmalarla armutlar aynı sepetin iinde, kendi kimliğiyle var oluyor. Gardner'ın ok ynl zek teorisiyle şekillenen yeni ğretim yntemi kabaca byle tanımlanabilir. Her ocuğun aynı konuyu, farklı eğilim...Devamını Oku »

Zeka("Başarma Zekâsı")

Zeka(

IQ ve EQ'yu tartışırken başarma zeksı diye yepyeni bir kavram ortaya ıktı. Artık IQ testleri tarihe mi karışıyor? Yeni ıkan btn sarkılan, reklm metinlerini ezbere bilen ocuk; iş arpım tablosuna ya da tarih dersine geldi mi dut yemiş blble dnyor. Neden? Evdeki malzemelerle kendi apında buluşlar yapıp herkesi hayran bırakan ocuk, okulda problemli oluveriyor. Neden? Yale niversitesi psikologlarından Robert Stenberg, Başarma zeksı isimli bir kitap yazdı. Stenberg bu kitabında, iş ve zel hayatta başarılı olabilmek iin neden sadece IQ ve EQ'nun yetmediğini anlatıyor. Bilindiği gibi IQ, kişinin beyin kapasitesini ve kavrama kabiliyetini belirliyor ve bu testlerle llebiliyor. Emotional Intelligence denilen duygusal ze...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık