Zeka

Zeka(Zeki İnsanların 80 Özelliği)

Zeka(ZEKİ İNSANLARIN 80 ÖZELLİĞİ)

Nasıl zek zrl insanları normal sınıflara yerleştirmek diğerlerine byk haksızlıksa, zeki insanları da zel eğitime tabi tutmamak aynı derecede bir haksızlıktır. Zeki insanların keşfedilmesi kadar, zel yntemlerle geliştirilmesi ve ynlendirilmesi hak ve ihtiyatır. Gelişmiş lkelerin bu konuya byk nem vermeleri, her sene milyonlarca dolar para harcamaları, yzlerce kitap, binlerce makale, onlarla dergi, ıkartmaları bizi bu konuda harekete sevk etmelidir. Aşağıdaki zelliklerin tamamını her zeki insanda gremeyebiliriz. Sahip oldukları stn zellikleri iyi bir evrede, gl bir eğitimle değerlendirebilenler, yıllar sonra toplum karşısına birer dah olarak ıkabilmektedirler. İşte zeki insanların 80 zelliği: 1- Anlama, yeni ve pratik anlama yntemleri geliştirip uygulama kabili...Devamını Oku »

Zeka(Duygusal Zekâyı Oluşturan 4 Kabiliyet)

Zeka(DUYGUSAL ZEKÂYI OLUŞTURAN 4 KABİLİYET)

Duygusal zek, kendimizi ve mnasebetlerimizi etkili şekilde yaşatabilmemize yarar ve drt temel kabiliyetten oluşun 1) Kendini tanımak, 2) Şahs denetim, 3) Sosyal farkındalık, 4) Sosyal beceri. Bunların herbiri farklı kabiliyetlerin birleşiminden meydana gelmektedir. Kendini tanımak * Duygusal aıdan kendini tanımak: Duygularınızı tanımak ve anlamak, bunların işinizdeki performansınızı, mnasebetlerinizi ne ynde etkilediğinin şuurunda olmak. * Kendini net bir şekilde değerlendirmek: Gl ve gsz olduğunuz ynlerinizi gereki tarzda değerlendirebilmek. * Kendine gven: Değerli olduğunuzla ilgili kuvvetli ve msbet bir kanat beslemek. Şahs denetim * Kendini kontrol edebilmek: Yıkıcı duygulan ve etkileri kontrol al...Devamını Oku »

Zeka(Duygularıyla Ne Yapacağını Bilme)

Zeka(DUYGULARIYLA NE YAPACAĞINI BİLME)

Belli bir anda yaşanılan duygunun farkına varmak esastır ama bunun mutlaka o anda hemen olduğu gibi dile getirilmesi gerekmez. Duygulan etkili ifade edebilmeyi ğrenmekle ve bu konuda bir repertuvar geliştirerek temas alışverişini doyurucu şekilde gerekleştirebiliriz. Genellikle olumlu duygulan yaşadığımız gibi ifade etmeme, olumsuz duygulan da bir işe yarayacak ve problemi zecek şekilde ifade etmeme durumu sıklıkla gzlenmektedir. HATALARI TAMİR ETME oğunlukla deneme ve yanılma yntemiyle ğrendiğimizden, insanlarla mnasebetlerimizde bzı hatalar yapmamız normal. Hatta bu kaınılmaz birşey. Ancak yaptıklarımızın sorumluluklarını alabilmemiz nemli. Bunun iin de nce ne yaptığımızın farkında olabilmeliyiz. Ondan sonra da gerekiyorsa zr dilemek, affedilmeyi istemek ve yeni davranışlarla deği...Devamını Oku »

Zeka(Duygusal Zekâ (Eq))

Zeka(DUYGUSAL ZEKÂ (EQ))

İnsanın hem kendisinin hem de karşısındakinin duygularını tanıyabilirle ve kendini ifade edebilme gc duygusal zeknın zet tarifi... Kendi duygularını tanıyabilme ve anlayabilme, karşısındaki kimseyi dinleyebilirle ve onun duygularını anlayabilme, son olarak da kendi duygularını etkili şekilde ifade edebilme becerisine duygusal okuryazarlık deniyor. Eric Berne (1961), insan davranışlarının temelinde temas (sıvazlanma) ihtiyacının olduğunu belirtiyor. Temasın insan hayatında ne kadar nemli olduğunu, erken ocukluk dneminde bakımevinde kalan ocuklarda karşılaşılan lm vak'alarının yksek olmasından anlamaktayız. İhmal edilen ve herhangi bir sebeple teması ok az yaşayan ocukların ruh ve fizik gelişmelerinde gerilikler grlebiliyor. Bunlar Marasmus adı verilen bir rahatsızlığa yakalanarak ö...Devamını Oku »

Zeka(Eq'Yu Meydana Getiren Kabiliyetler)

Zeka(EQ'YU MEYDANA GETİREN KABİLİYETLER)

EQ'yu meydana getiren kabiliyetler şunlardır: 1- Zevkleri erteleme kabiliyeti, 2- Kendini bilme kabiliyeti, 3- Drt kontrol, 4- Gdlenme, 5- Empati. Yni kişinin IQ seviyesi yanında sağduyulu olması, tecrbesi, kişilik zellikleri, motivasyonu, doğduğu ve doyduğu evrenin kendi zerindeki olumlu ve olumsuz etkileri, basreti (nsezisi), sosyal ve pratik zeksı (başkalarıyla ortaklaşabilme kapasitesi ve onlarla beraber alışabilme kabiliyeti) gibi unsurlar da başarının nemli desteklerindendir. EQ'NUZ (DUYGUSAL ZEK) YKSEK Mİ? ŞAYET... - Kendinize nasıl ilham vereceğinizi biliyorsanız, kendinizi heveslendirebilme ve harekete geirme (motivasyon) kabiliyetiniz gelişmişse... - Kendinizi ve başkalarını doğru anlamak iin nasıl iletişim kuracağınız...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık