Zeka

Duygusal Zeka(Yapayalnızlar : Okulu Terk Edenler)

Duygusal Zeka(YAPAYALNIZLAR : OKULU TERK EDENLER)

Yaklaşık son on yıldır, sırasıyla ergen kızların hamile kalmasına, ocukların okulu terk etmesine, uyuşturucuya ve son zamanlarda şiddete karşı savaş ilan edildi. Bu tr kampanyaların sorunu, ok ge başlatılmaları, hedeflenen sorun salgın boyutlarına ulaşıp genlerin hayatında kk saldıktan sonra gndeme gelmeleridir. Bunlar bir sorunu zmek iin ilk başta hastalığa karşı bağışıklık aşısı yapmak yerine, hastayı kurtarmaya ambulans gndermekle eşdeğer, krize mdahale niteliğinde hareketlerdir. Daha fazla savaş amak yerine, hastalık baş gstermeden nlem alma mantığıyla, ocuklarımıza bu tr sonulardan kaınma şanslarını artıracak yaşama becerilerini sunmalıyız. Duygusal ve sosyal eksiklikler zerinde ısrarla durmam; paralanmış, fesat ya da kargaşa iin...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Depresyonu Atlatmak)

Duygusal Zeka(DEPRESYONU ATLATMAK)

İyi haber: ocuklara sorunlarına daha olumlu bir aıdan bakmayı ğretmenin depresyon riskini azalttığını gsteren her trl işaret mevcuttur. Oregon'daki bir lisede yapılan araştırmada, drt ğrenciden birinin psikologların dşk dzeyde depresyon dediği, henz olağan bir mutsuzluktan ileri gitmeyen bir durumda olduğu grlmşt.35 Bazıları, depresyona dnşecek bir durumun ilk haftalarında ya da aylarında bulunuyor olabilirdi: Okul sonrası verilen zel bir derste, hafif depresyonda olan ğrencilerden yetmiş beşi, depresyonla bağlantılı dşnce modellerini sorgulamayı ğrenerek daha rahat arkadaşlık kurmaya, aileleriyle daha iyi geinmeye, hoşlandıkları sosyal faaliyetlere daha fazla katılmaya başlamışlardı. Sekiz haftalık program sonunda ğrencilerden yzde 55'i ha...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Gençlerde Depresyonun Seyri)

Duygusal Zeka(GENÇLERDE DEPRESYONUN SEYRİ)

ocuklardaki depresyonun tedavisiyle yetinmeyip nlenmesinin de gerektiği, tehlike işareti veren bir bulgudan aıka ortaya ıkmıştır. Bir ocukta grlen hafif depresyon vakaları bile, hayatın sonraki evrelerinde daha şiddetli vakaların habercisi olabilir. ocukluktaki depresyonun uzun vadede nemli olmadığı, ocukların zaman iinde bunu stlerinden atacaklarım varsayan eski grş bylece rtlmş oluyor. Her ocuğun zaman zaman zlmesi doğaldır; ocukluk ve genlik, tıpkı yetişkinlik gibi, dnem dnem bykl kkl hayal kırıklıkları ve kayıplarla birlikte kederlerin yaşandığı zamanlardır. nlem alma ihtiyacı bu tr durumlarda değil, zntleri bir karamsarlığa dnş...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Depresyonu Önlemek)

Duygusal Zeka(DEPRESYONU ÖNLEMEK)

On altı yaşındaki Dana, her zaman başkalarıyla kolay geinen bir kız gibi grnyordu. Ancak birden diğer kızlarla bağ kurama-maya, kendi aısından daha da kts, erkek arkadaşlarıyla yattığı halde onları elinde tutamamaya başladı. Somurtkan ve srekli bitkin olan Dana, yemeğe ve eğlenceye karşı ilgisini yitirdi; bu ruh halinden kurtulmak iin bir şeyler yapma konusunda kendini umutsuz ve aresiz hissettiğini ve intihar etmeyi dşndğn sylyordu. Depresyona girmesine neden olan, son erkek arkadaşından ayrıl-masıydı. Bundan rahatsız olsa da, hemen cinsel ilişkiye girmeden bir erkekle nasıl ıkacağını ve hoşnut olmadığı bir ilişkiyi nasıl bitireceğini bilemediğini sylyordu. Sadece erkek arkadaşını daha iyi tanımak istediği halde, kendini onunla yatakta bulduğunu anlatıyordu. Kısa bir s&u...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygusal Okuryazarlık)

Duygusal Zeka(Duygusal Okuryazarlık)

Duygusal Cehaletin Bedeli Her şey kk bir anlaşmazlıkla başlamış, sonra olay bymşt. Thomas Jefferson Lisesi son sınıfından lan Moore ve onun bir sınıf kğ Tyrone Sinkler, 15 yaşındaki arkadaşları Halil Sump-ter'la nce bir takıştılar. Sonra onu taciz ve tehdit etmeye başladılar. Sonunda da bu olay patlak verdi. Halil, lan ve Tyrone'dan dayak yeme korkusuyla, bir sabah okula .38 kalibrelik bir silah getirdi ve bir okul bekisinden en fazla 7-8 metre uzakta, burnunun dibindeki her iki ocuğu koridorda vurarak ldrd. Bu tyler rpertici olay, duyguların idaresinin anlaşmazlıkları barışıl yntemlerle halletmeyi ve hatta, diğerleriyle sadece iyi geinmeyi ğrenmeye ok byk ihtiya olduğunun yeni bir işareti olarak da grlebilir. Şi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık