HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

HAFIZA TEKNİKLERİ İNDİR

 Hafıza tekniklerinin beyinde sağladığı diğer bir gelişme de beyin hücrelerinin arasında yoğun bir ağ oluşturması. Bu gelişme bir bakıma beynin gençleşmesi anlamına da geliyor. Beyin hücreleri arasında kurulan bu ağ tabakası ne kadar artarsa kişinin bellek kapasitesi de o kadar gelişiyor. Buradan da kişinin kendi hafıza gücünün mimarı olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.
Bir olayın, kişinin ya da nesnenin bellekte yer etmesi, istenildiği zaman anımsanması için önce duyumlar yoluyla yalın bilinç durumunun oluşturulması, başka bir deyimle, algılanması gerekir. Birkaç defa yenilenen olaylar, görülen insanlar veya nesneler istendiğinde bellekte yeniden canlandırılabilir. Buna anımsama diyoruz, iyi öğrenilmiş, sık sık tekrarlanmış, bellekte iz bırakmış duygu, düşünce ve davranışlar alışkanlıklarımızı oluşturur. Bellek, insanın bütün ruhsal davranışlarında ve hareketlerinde bağlantıyı, bütünlüğü ve sürekliliği sağlayan bir yeteneğidir.
Yapılan araştırmalar beyin lopları ve hızlı öğrenme arasında şöyle bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur. Beynin her iki lop fonksiyonlarını birlikte ve dengeli olarak kullanmayı içeren bir öğrenme "gerçek öğrenme"dir. Özet olarak beynin her iki lop fonksiyonları da öğrenmenin içine katılmalıdır. Dolayısı ile öncelikle beynin her iki lobunu birlikte ve dengeli olarak kullanmayı öğrenmeliyiz. Hızlı öğrenme ve hafıza eğitiminin özünü de bu oluşturuyor.
Hafıza bilgi aktarılırken kişinin dikkatinin kaybolmaması gerekir. Bunu ses tonu, ses hızı, görseller, bütüncüllük, ortamın uygunluğu ve kişinin motivasyonu belirler. Biz bunların tamamını aynı anda sağlıyoruz.
Bu eğitimle öğretmenler, öğrencilerine daha verimli ve keyifli bir öğrenme süreci sağlayabilecek; öğrenciler ise derslerini çok daha rahatlıkla öğrenebilecek, ezberlemenin aslında ne kadar vakit kaybettirici bir yöntem olduğunu ve bunun yerine ne gibi teknikler kullanabileceklerini öğrenerek sınavlara kendilerinden emin olarak girebilecek ve başarıya çok daha rahat ulaşabileceklerdir.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık