Mevlana

Mevlana Hz.Lerinden İnsan Psikolojisi

 Mevlana Hz.lerinden insan psikolojisi

Mevlana eserlerinde günümüzde kişisel gelişim bağlamında ele alınan birçok konuda güncelliğini hiç yitirmeyen çarpıcı görüş ve düşünceler ileri sürmüştür. Bu yazıda, kişisel gelişimin en popüler konularından düşünce gücü üzerine Mevlana'nın düşüncelerinden hareketle bazı değerlendirmelerimizi paylaşmak isterim. İşte bu konuda Mevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi'den birkaç değerli düşünce incisi: * "Ey kardeş! Sen ancak bir düşünceden ibaretsin. Ondan başka neyin varsa, kemiktir, ettir.Eğer düşüncen, manevi varlığın gül ise, sen de gül bahçesisin; diken isen küllüğe atılacak odun gibisin." * "Şu sonsuz, sayısız halka dikkatle bak, hepsi bir düşünceye dalmış, yeryüzünde sel gibi akıp gitmekte." * "Düşüncelerden sakın. İnsan gönlü ormana benzer; ormanda aslan gibi de, yaban eşeği gibi de düşünceler bulunur." * "Her gün bir eve nasıl bir misafir gelirse, senin gönül evine de h...Devamını Oku »

Mevlana İle İlgili Özlü Sözler

Mevlana ile ilgili özlü sözler

1.)Mevlana İle İlgili özlü Sözler Hz. Mevlana'nın evrensel bakış açısını anlatan bir sözü:"Tövbe bineği, şaşılacak bir binektir. Bir solukta aşağılık dünyadan göğe sıçrayiverir." 2.)Mevlana İle İlgili özlü Sözler Hz. Mevlana'nın evrensel bakış açısını anlatan bir sözü:"Tutalım ki Ali’den Zülfikâr sana miras kaldı. Sende Ali kolu ve kalbi yoksa Zülfikar neye yarar ki?" 3.)Mevlana İle İlgili özlü Sözler Hz. Mevlana'nın evrensel bakış açısını anlatan bir sözü: "Tuzağa saçtığın taneler , cömertlik sayılmaz ki…" 4.)Mevlana İle İlgili özlü Sözler Hz. Mevlana'nın evrensel bakış açısını anlatan bir sözü:"Şeytan tabiatı bakımından insana düşmandır. İnsanın helak oluşuna sevinir o." 5.)Mevlana İle İlgili özlü Sözler Hz. Mevlana'nın evrensel bakış açısını anlatan bir sözü:"Şu dünyada yüzlerce ahmak, etek dolusu altın verir de, şeytandan dert satın alır." 6.)Mevlana İle İlgili özlü S...Devamını Oku »

En Güzel Mevlana Sözleri

En Güzel Mevlana Sözleri

Gerçekten de bil ki şeriat, kileye, teraziye benzer; onun sayesinde iki düşman da savaştan, kinden kurtulur. Hz.Mevlana (S.A) Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır. Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç? Hz.Mevlana (S.A) Pisler, pisliklerini yapar ama sular da temizlemeye çalışır.Hz.Mevlana (S.A) Korkunç bir kurban bayramı olan kıyamet günü, inananlara bayram günüdür, öküzlere ölüm günü. Hz.Mevlana (S.A) Kim daha güzelse kıskançlığı daha fazla olur. Kıskançlık ateşten meydana gelir. Hz.Mevlana (S.A) Dünya tuzaktır. Yemi de istek. İstek tuzaklarından kaçının. Hz.Mevlana (S.A) Kimin huyu, meşrebi şehvet ve boğazsa; "Sizin dininiz sizin, benim dinim benim." ayeti sanki onun için nazil olmuştur. Hz.Mevlana (S.A) Irmak suyunu tümden içmenin imkanı yok ama susuzluğu giderecek kadar içmemenin de imkanı yok. Hz.Mevlana (S.A) Gürzü kendine vur. Benliğini, varlığımı kı...Devamını Oku »

Anlamlı Sözler Mevlana

Anlamlı Sözler Mevlana

Mevlananın Anlamlı sözleri; Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır. Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç? Mevlananın Anlamlı sözleri; Gerçek kokusuyla, ahmağı kandıran yalan sözün kokusu, miskle sarımsak kokusu gibi, söz söyleyenin soluğundan anlaşılır. Mevlananın Anlamlı sözleri;Dil, tencerenin kapağına benzer. Kıpırdadı da kokusu duyuldu mu ne pişiyor anlarsın. Mevlananın Anlamlı sözleri;Sözle anlatılan şey, yalan bile olsa, kokusu, gerçek olduğunu da haber verir, yalan olduğunu da. Mevlananın Anlamlı sözleri;Eşeğe, katır boncuğuyla inci birdir. Zaten o eşek, inciyle denizin varlığından da şüphe eder. Mevlananın Anlamlı sözleri;Birisi güzel bir söz söylüyorsa bu, dinleyenin dinlemesinden, anlamaesından ileri gelir. Mevlananın Anlamlı sözleri;Dün geçti gitti. Dün gibi, dünün sözü de geçti. Bugün yepyeni bir söz söylemek gerek. Mevlananın Anlamlı sözleri;Kibir kokusu, hırs kokus...Devamını Oku »

Mevlana'Nın Hoşgörü İle İlgili Sözleri

Mevlana'nın hoşgörü ile ilgili sözleri

Ey oğul, herkesin ölümü kendi rengindendir. Düşmana düşmandır, dosta dost! Ayna Türk’e nazaran güzel bir renktedir. Zenciye nazaran o da zencidir. Ey can, aklını başına devşir. Ölümden korkup kaçarsın ya; doğrusu sen, kendinden korkmaktasın. Gördüğün, ölümün yüzü değil, kendi çirkin yüzün. Canın bir ağaca benzer; ölüm onun yaprağıdır. İyiyse de senden yetişmiş, yeşermiştir; kötüyse de. Hoş nahoş.. gönlüne gelen her şey senden, senin varlığından gelir.Hz. Mevlana Aynı dili konuşmak, akrabalık ve bağlılıktır. İnsan, yabancılarla kalırsamahpusa benzer. Nice Hintli, nice Türk vardır ki dildeştirler (aynı dili konuşurlar). Nice iki Türk de vardır ki birbirine yabancı gibidirler. Şu halde “mahremlik (yakınlık) dili” bambaşka bir dildir. Gönül birliği (gönüldaşlık) dil birliğinden daha iyidir. Gönülden sözsüz, işaretsiz, yazısız yüz binlerce tercüman zuhur eder. Hz. Mevlana “Nice insanlar gördüm, üzerinde elb...Devamını Oku »

1 2
Yukarı Çık