Diksiyon

Diksiyon Tekerlemeleri

Diksiyon Tekerlemeleri

Şu karşıdaki kara kuru kavak, karardın mı ey kara kuru kavak, sarardın mı ey kara kuru kavak. Kar kalkar karakartal kalkar, karakartal kalkar kar kalkar. Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın, kapı gıcırdatıcılardan mısın?Ne ocak kıvılcımlandırıcılardanım, ne kapı gıcırdatıcılardanım. Üç tunç tas kayısı hoşafı. Kırk kırık küp, kırkının da kulpu kırık kara küp A be kuru dayı ne kuru sarı darı bu darı ,a be kuru dayı. Elalem aladana aldı aladanalandı da biz bir aladana alıp da aladanalanamadık. Çarık çorap dolak, ben sana çarık çorap dolak mı dedim. Gül dibi bülbül dili gibi,gül dibi bülbül dili. Değirmene girdi köpek değirmenci çaldı kötek, hem kepek yedi köpek hem kötek yedi köpek. Nankör nalbant nalları nallamalı mı, nallamamalı mı? Az kaz, uz kaz, boyunca kaz. İşlek işlemeci, işlemeli işleri işlikte işleyerek işletmeciye işyerinde izletti. Ilgarcı ılg...Devamını Oku »

Diksiyon Çalışmaları

Diksiyon Çalışmaları

Diksiyon Çalışmaları Çeşitli seslendirme kusurları nedeniyle söylenenler yeterince anlaşılamaz ve tekrar edilmek zorunda kalınır. Konuşmacı harfleri doğru telaffuz edemeyebilir veya konuşurken bazı heceleri yutabilir. Harflerin hatalı telaffuz edilmesi karşılıklı konuşmalarda pek dikkat çekmese de topluluk karşısında veya mikrofondan yapılan konuşmalarda derhal dikkat çekerler. Bu tür hatalar konuşmacının anlaşılmamasına ya da yanlış anlaşılmasına yol açarlar. Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Bir harfin çıkarılamayarak bir diğeri ile değirilmesidir. Bu durum dilin yeterince eğitilmemesinden, lehçelerin yapısından veya bazı dillerin fazla etkisinde kalmaktan kaynaklanabilir. Diksiyon eğitiminde konuşma bozukluklarını düzeltmek amacıyla diyafram nefesi kullanma, konuşma hızını ayarlama, vurgulama, tonlama ve boğumlama alıştırmalarının yanı sıra, dil-dudak tembelliği ...Devamını Oku »

Diksiyon Çalışmaları

DİKSİYON ÇALIŞMALARI

DİKSİYON ETKİLİ PROFESYONEL İLETİŞİM  Bir malı ne satar? • BİR MALI, BİR İŞİ DUYGU SATAR • AMA DOĞRU DUYGU Eğer yaptığınız bir işe duygu katmazsanız sonuç alamazsınız. DUYGUYU BUL DUYGUYU ORGANİZE ET DUYGUYU SAT  Fikirler insanları ayırır, duygular birleştirir.  Üreten insanın zamanı değerlidir.  Düşünen insanın zamanı değerlidir.  Profesyonel iletişimin temeli satmaktır. SORU SORMAK  SORU SORMAYI ENGELLEME :  Çocuğa yapabileceğiniz en büyük kötülük: a. Soru sormasını engelle b. Hayallerini yık c. Duygularını yık. SES EĞİTİMİ Sesi ısıtır.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,...Devamını Oku »

Diksiyon Çalışmaları

Diksiyon Çalışmaları

A: DÜZ, GENİŞ, ARKA DİL ÜNLÜSÜDÜR. Kalın A: Dilin ön kısmı alt sıra dişlerin ardına dokunur, arka kısmı ağız boşluğunda kaşıksı bir biçim alır: Can, Cam, Kaya, Ada, Ata,Aday, Damak, Amaç, Atlas. İnce A: Dilin ön kısmı yine alt dişlerin ardına dokunur, sırtı ağız boşluğunda yaygın biçimdedir. Ağız baş parmak kalınlığında açıktır: Lâf, Hâl, Sıhhât, Nasihât, Lâstik, Dikkât, Lavanta, Kemâl, Alkol, Kâhya,İskân,Karargâh, Kâr. A ÜNLÜSÜNÜN UZUN SÖYLENİMİ A ünlüsünün uzun türü yabana sözcüklerde bulunur: Ca:hil, Lâ:zım, Ha:kim, Ka:nun, Siva:set,A:dile, Ha:lit: Müteva:zı, Ha:cettepe, İka:metgâh, Hakkâ:ri, Lâ:Le, Ka:til,Ra:kım, A:zerbaycan: Kâ:şif. Bazı sözcüklerse, kendi dillerinde uzun ünlü içermelerine rağmen, dilimize geçişleri kısa olmuştur. Ancak, ünlüyle başlayan ek almaları ya da ulama yapılması durumunda kendi dillerindeki uzun ünlü özelliği dilimizde de görülür Dev:am Etmek, Selâ:mı, Hesa:bı, Ceva:bı: Va:r Olmak, ...Devamını Oku »

Diksiyon Çalışmaları

Diksiyon Çalışmaları

A: DÜZ, GENİŞ, ARKA DİL ÜNLÜSÜDÜR. Kalın A: Dilin ön kısmı alt sıra dişlerin ardına dokunur, arka kısmı ağız boşluğunda kaşıksı bir biçim alır: Can, Cam, Kaya, Ada, Ata,Aday, Damak, Amaç, Atlas. İnce A: Dilin ön kısmı yine alt dişlerin ardına dokunur, sırtı ağız boşluğunda yaygın biçimdedir. Ağız baş parmak kalınlığında açıktır: Lâf, Hâl, Sıhhât, Nasihât, Lâstik, Dikkât, Lavanta, Kemâl, Alkol, Kâhya,İskân,Karargâh, Kâr. A ÜNLÜSÜNÜN UZUN SÖYLENİMİ A ünlüsünün uzun türü yabana sözcüklerde bulunur: Ca:hil, Lâ:zım, Ha:kim, Ka:nun, Siva:set,A:dile, Ha:lit: Müteva:zı, Ha:cettepe, İka:metgâh, Hakkâ:ri, Lâ:Le, Ka:til,Ra:kım, A:zerbaycan: Kâ:şif. Bazı sözcüklerse, kendi dillerinde uzun ünlü içermelerine rağmen, dilimize geçişleri kısa olmuştur. Ancak, ünlüyle başlayan ek almaları ya da ulama yapılması durumunda kendi dillerindeki uzun ünlü özelliği dilimizde de görülür Dev:am Etmek, Selâ:mı, Hesa:bı, Ceva:bı: Va:r Olmak, Tama.m...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık