Etkili Konuşma

Konuşma Kuralları Nelerdir

Konuşma Kuralları Nelerdir

irçok insan topluluğa karşı konuşmaktan hiç hoşlanmaz. Burada güven problemi ve hakim olma sz konusudur. çünkü toplum önünde konuşmalar yapmak için gerekli olan en temel kavramlar kendine güven ve topluma sunacağınız konuya olan hakimiyetinizdir. Konuya hakim olmanız ne söyleyeceğinizi bilmeniz sunuma önceden çok iyi yapacağınız hazırlık kürsüye çıktığınızda kendinize olan güveninizi kat kat arttırır ve her şey kendiliğinden gelişir. Topluma karşı konuşmalar yapmak size olan güvenlerin kitlesini hızla arttırır. Bu hem iş yaşamınızda hem günlük hayatınızda size büyük olumluluklar kazandırır. İş kariyerinizde ilerlemenize önemli etkisi vardır. İlk olarak ne tür konularda konuşmalar yapabileceğinize karar vermeniz gerekir. Bu konuda iki seçeneğin üzerinde durmamız gerekir, 1- Konuşmalar için güzel bir başlık bulunmalı. Herkesin belli konuda uzmanlığı vardır. İnsanların aslında uzman olduğu konuları es geçmesi önemli bir sorundur. Hal bu ki bireyin as...Devamını Oku »

Etkili Konuşma Sanatı

Etkili Konuşma Sanatı

Güzel ve etkili konuşmada diksiyon yani seslerin doğru çıkarılması son derece önemlidir. Fonetik bilgisi seslerin çıkarılışını inceler. Diksiyon ise buna ek olarak daha geniş bir kapsamda, ses organlarının doğru sesleri çıkarabilecek şekilde eğitilmeleri üzerinde odaklanır. Bu yönüyle diksiyon önemli ölçüde fonetiğe dayanır. Ancak biz bu bölümde konunun fonetik yönü üzerinde ayrıntılı durmayacağız. Türkiye’de seslerin çıkarılmasında yörelere göre farklılık vardır. Ancak güzel seslendirmede daha çok İstanbul ağzı esas alınır. Seslerin gerektiği gibi çıkarılabilmesi için ses aletlerinin -gırtlaktan başlayarak dil, dudaklar, çene ve buruna kadar tüm ses aletlerinin eğitilmesi gerekir. Hiç birimizin konuşması tıpatıp birbirine benzemez. Çünkü düşünsel ve dilsel yetkinleşmemiz tam bir özdeşlik göstermez. Bunda yetiştiğimiz içinde bulunduğumuz toplumsal ortamın da payı büyüktür. Yerinde kullanılacak bir sözümüz önemli bir soruna çözüm olabileceği gibi, tam te...Devamını Oku »

Etkili Konuşma Yöntemleri

Etkili Konuşma Yöntemleri

Başarılı iletişimin en önemli koşullarından biri, kişiler arasında amaç birliğinin sağlanmasıdır. Amacı belli olan mesaj yerine daha kolay ulaşır. İletişimde başarıyı etkileyen diğer önemli bir nokta da mesajın gideceği kişiyi tanıyarak, onun kişilik yapısına uygun olan bilgi gönderme yöntemini seçmektir. Ses tonu yalan söylerken ya da korkumuzu saklarken bizi ele vereceği gibi, söylediklerimizi doğrulayan bir tanıklıkta yapabilir. Konuşmada sesin rengini ve müziğini oluşturan bireyin kişiliğinin bir parçası olsa bile kültürel boyutu yadsınamaz. Doğru ve güzel konuşmanın ikinci şartı, onun sağlam ve sistemli bir fikre dayanmasıdır; Konuşarak düşünme yerine, düşünerek konuşma esas olmalıdır. Boş konuşulmamalıdır. Konuşmanın hazırlıklı bir sunuş konuşması olması durumunda hazırlığın usulüne göre yapılması ve konuşmanın planlanması şarttır. Konuşma ne bıktıracak kadar ağır, ne de makineli tüfek gibi süratli olmalıdır. Konuşma ile nefes alıp verme ahe...Devamını Oku »

Etkili Konuşma Kursu

 Etkili Konuşma Kursu

Dil gelişimindeki bireysel ayrılıkların oluşmasında kalıtım ve çevrenin etkisi vardır. Özellikle alaycı bir tavırla yapılan müdahaleler kişide çekingenliğe neden olur. Bu da kişinin, eğitim ortamında pasifleşmesine yol açar. Etkili bir konuşmacı dinleyicileriyle güçlü bir bağ kurmayı başarabilen konuşmacıdır. Kiminle, hangi kültür seviyesi ile iletişim kurduğumuzun farkında olarak konuşmamıza hazırlık yapmalı, konuşmanın akışını seviyeye göre düzenlemelidir. Konuşmasını planlamayan bir konuşmacı, toplumun seviyesini iyi ayarlayamazsa seviyenin çok üzerinde veya tam tersi seviyenin altında konuşacağı için konuşması anlaşılmayacak veya yanlış anlaşılacaktır. Etkili konuşma aslında bir sanattır, kuralları ve incelikleri vardır. Biz bu etkili konuşma sanatını ne kadar iyi kullanabilirsek başarımız da o oranda artacaktır. Çünkü konuşmamızı ne kadar iyi yönetirsek o kadar iyi anlaşılabiliriz. Söz, yazıdan daha önce, daha etkili ve daha pratik olduğu için sözl...Devamını Oku »

Etkili Konuşma Kursları

 Etkili Konuşma Kursları

Konuşmanın, aklı ve bilinci oluşturan ayrıca bir haberleşme aracı olarak insanların toplum ve doğa ile ilişkilerini düzenleyen niteliğine kısaca değinmiştik. Bundan, konuşmanın birden fazla boyutları olduğunu anlıyoruz; Konuşma, insanlar arası haberleşmeyi sağlayan ve anlatıma yarayan bir işaretler sistemi ve örgütüdür, Kuşkusuz, konuşma, günlük eylemlerle ilgili ve bunlara ilişkin olarak başlamış ve pratiğin içinde gelişmiştir. Etkili konuşabilen insan, çevresindekilerle daha kolay iletişim kurar ve çevresindekiler üzerinde olumlu etkiler bırakır. Toplumda sevilir, saygı görür ve işinde, mesleğinde başarılı olur. Başarılı yöneticilerin, tanınmış avukatların, liderlerin, toplum içinde saygın bir yeri olan kişilerin ayırıcı niteliklerinden biri de güzel ve etkili konuşmalarıdır. Böyle kişiler fikirlerini, güzel konuşma sanatının incelikleriyle ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler ve herkesin kalbini kazanırlar. İyi ve güzel konuşmak bir sanat olar...Devamını Oku »

1 2
Yukarı Çık