Meslekler

Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalı

MESLEK SEÇİMİ NASIL YAPILMALI

Meslek bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı faaliyetler bütünüdür. Mesleğin sürdürülmesinde etkenlerden biri olan kazanç bireyin meslek seçimi kararını etkikeyen tek etmen değildir. Bu kararı etkileyen sosyal statüdüzenli yaşam gibi farklı doyum kaynakları da vardır. Kazanç sağlama gibi sorunu olmayan kişilerin mesleki faaliyetlerini sürdürmelerinin yada bazı bireylerin az gelir getiren meslekleri çok gelir getiren mesleklere tercih etmelerinin nedeni de budur. Meslek bireyin yeteneklerini kendini geliştirme ve gerçekleştirme yoludur. Bireyin kişilik özelliklerini ideallerini hayat görüşünü değerlerini belirler. Birey gününün büyük bir kısmını işinde geçirir. Bireyin yaptığı faaliyet ilgi ve yeteneklerine hitap ediyorsa kişi mesleki açıdan doyum sağlar. Mesleki doyum ise genel doyuma yansır. Bir nevi bireyin hayatta mutlu olması kendi özelliklerine uygun doyum sağlayacağ...Devamını Oku »

Meslek Rehberi

Meslek Rehberi

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ TANIMI; Okul öncesi çocuklara bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için, gerekli eğitimi veren kişidir. GÖREVLER Okul öncesi eğitim ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Okul öncesi öğretmeni, bu program çerçevesinde, o Çocukların zihinsel yönden gelişmelerini sağlayacak konuları, çocukların anlayacağı şekilde, günlük yaşantılarından örneklerle anlatır.(örneğin, oyun, müzik, hikaye anlatan tartışma, şarkı söyleme ve söyletme, çeşitli yarışma faaliyetleri, çeşitli çizim, resim ve model yapma gibi faaliyetlerle el becerileri geliştirme ve oyuncaklardan yararlanma bunlardan bazılarıdır.) o Kalem tutma, oyuncaklarını kullanmayı öğrenme ve el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur...Devamını Oku »

Meslekler

Meslekler

Ben Neler Yapabilirim ? Bir kimsenin kendisine uygun mesleği seçebilmesi için önce kişisel özellikler ve mesleklerin özellikleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olması gereklidir. "Ben neler yapabilirim ve ben edineceğim meslekten neler bekliyorum ? " mesleklerin özellikleri ise "ilgilendiğim meslekler ne gibi özellikler gerektirmektedir ve ne gibi olanaklar sağlamaktadır.?" sorularına verilecek cevaplara açıklık kazanacaktır. "Ben neler yapabilirim" sorusuna cevap verebilmesi için kişinin yeteneklerini tanıması gereklidir. İnsanların çok çeşitli işleri değişik düzeylerde yapabildikleri bir eğitim programından yararlanmada bireyler arasında farklar olduğu bilinen bir gerçektir. Yetenek bir eğitim programından bireyin ne derece başarılı olacağının ipuçlarını veren bilgi ve beceriler bütünü olup, kalıtımla getirilen öğrenme gücünün çevre desteği ve deneyimle geliş...Devamını Oku »

Meslek Seçimi

Meslek Seçimi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bu yıl ilk kez, üniversite adaylarına Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun yanında, meslek seçiminde dikkat etmeleri gereken konulara ilişkin önerilerin yer aldığı bir kitapçık da gönderiyor. ''ÖMÜR BOYU AYNI MESLEK ŞART DEĞİL'' Kitapçıkta, hızlı teknolojik değişimin yaşandığına dikkat çekilerek, insanların ömürlerini tek bir meslekle tamamlama olasılığının azaldığı vurgulandı. Bilim ve teknoloji geliştikçe meslek çeşitlerinin hızla arttığı ifade edilen kitapçıkta, şunlar kaydedildi: ''Bundan 25-30 yıl önce üniversite adaylarına yaşamlarının en önemli kararını vermekte oldukları, meslek seçerken çok dikkatli olmaları gerektiği yönünde uyarılarda bulunulurdu. Gerçi üniversite programlarına öğrenci yerleştirme işlemlerinde puanların ondalık basamaklarındaki ince farkların dahi dikkate alındığı ve bir kere bir programa yerleştikten sonra değiştirmenin zor olduğu bir sistemde hala dikk...Devamını Oku »

Yukarı Çık