Hamilelik

Hamilelik Hakkında ( Koryonik Villus Örneklemesi (Kvö))

Hamilelik Hakkında ( Koryonik Villus örneklemesi (KVÖ))

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Koryonik Villus örneklemesi (KVÖ) Koryonik villuslar, plasentayı oluşturan ince, parmaksı çıkıntıları olan dokulardır. Villuslar fetüsün genetiği ile aynı döllenmiş yumurtadan kaynak aldığı için, tenisle aynı genetik yapıya sahiptir. KVÖ'de bazı villuslar alınır, bir kültürde (özel besi yeri) üretilir ve analiz edilir. Villuslar, plasentaya vajen ve rahim ağzı yoluyla ulaşan bir kateter aracılığıyla elde edilebilir. Karın bölgesinden bir enjektörle plasentaya girilerek de alınabilirler. Ultrason, test için kullanılan aletlere her zaman rehber olsun diye kullanılmaktadır. KVÖ, amniosentezde olduğu gibi aynı kromozomal anomalileri tesbitinde kullanılmaktadır. Fakat bu test genelde gebeliğin 10-l2 haftalarında olacak şekilde daha erken kullanılmaktadır. Sonuçlar hafta içerisinde elde edilebilir. . KVÖ, bir hastanede ya ...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Amniosentez)

 Hamilelik Hakkında ( Amniosentez)

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Amniosentez Amniosentezde, bir amniotik sıvı örneği alınır ve bazı genetik hastalıklar açısından test edilir. Amniosentez, biraz daha erken ya da geç yapılabilmesine rağmen genelde 15. ve 18. haftalarda yapılır. Bu test için, muayene masasına düz bir şekilde yatırılırsınız. Steril aletlerle ve ultrasonun yardımıyla, ince bir enjektör, karın duvarından rahimin içine ve amniotik keseye (amniotic sac) ulaşılır. Az miktarda sıvı, enjektöre çekilir ve test için bir laboratuvara gönderilir. Fetüsten ayrılan hücreler, amniotik sıvıya düşmektedir. Bu hücreler özel bir kültürde (özel besi yeri) çoğaltılır ve analiz edilirler. Fetüs hücrelerinin teşhis için çoğalmaları 3 haftayı bulmaktadır. Bu hücrelerdeki kromozomlar mikroskop altında incelenerek, ek bir kromozoma sahip olup olmadıkları (Down sendromunda olduğu gibi) ve di...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Ultrason)

Hamilelik Hakkında ( Ultrason)

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Ultrason Yüksek düzeyde AFP tesbit edilmesinden sonra yapılacak en ciddî test ultrasondur. Ultrason, fetüsün kalp atışının olup olmadığım gösterebilir. Aynı zamanda fetüsün tahmini doğum tarihinin doğru olup olmadığının anlaşılmasına da yardım edeblir. Eğer gebelik, düşünülen haftasında birkaç hafta geri ya da ileri ise tarama testlerinin sonuçları farklı olarak açıklanacaktır. Ultrason, fetüsün sinirsel tüp bozukluğuna sahip olup olmadığım ve çoğul gebelikleri de gösterebilir. Ortalama vakaların yarısında ultrason, AFP düzeylerinin yükseklik nedenine açıklık getirebilmektedir. Eğer ultrasonla AFP düzeyindeki yükseklik nedeni tesbit edilememişse, amniosentez önerilebilir. Ultrason, çok yönlü marker test sonuçlarının değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Yine de fetüsün Down sendromlu olmadığını doğrulamayabilir. ...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Çok Yönlü Marker Taraması)

Hamilelik Hakkında ( Çok Yönlü Marker Taraması)

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Çok Yönlü Marker Taraması AFP testine ek olarak yapılan bazı testler, Down sendromlu bir bebeğin dünyaya gelmesi riski hakkında vereceği bilgi, AFP testinin tek basma vereceği bilgilerden daha fazladır. Bu testler (ki "çok yönlü marker taraması testleri" olarak adlandırılırlar), AFP'e ek olarak anne kanında bulunan estriol (bir hormon) ve insan koryonik gonadotropir" (human chorionic genadotropini) = hCG homonlannın düzeyleri ölçmede kullanılırlar. Gebeliklerin çoğunda hCG'nin (hCG, planta tarafından yapılan bir hormon) düzeyleri eğer fetüs Down sendromlu ise normalden daha yüksektir. Estriol (Plasenta ve Fetüs karacigerinde yapılan bir hormon) düzeyleri ise, eğer fetüs Down sendromlu ise normalden daha düşük çıkmaktadır. Bu tarama testleri, Down sendrotnu açısından özel bir risk faktörü taşımayan ve 35 yaşından küçük kadınlara önerilmeme...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında (Amniotik Sıvı (As))

Hamilelik Hakkında (Amniotik Sıvı (AS))

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Amniotik Sıvı (AS) Fetüs, amnion ve kocyon denen iki zar tarafından oluşturulan bir kese içerisinde gelişmektedir. Bu boşluğun içinde "aminostik sıvı" denen bir sıvı, fetüsü korumak ve desteklemek üzere toplanmıştır. AS, gebeliğin 4-5 haftalarında oluşmaya başlar. Yeni sıvı her zaman oluşmaktadır. Bir kısmı da fetüs tarafından yutulur. Gebeliğin ilk dönemlerinde sıvı, tamamen anne tarafından üretilmektedir. En erken 11. haftalarda fetüs böbreği hafifçe idrar üretmeye başlar. 20. haftadan sonra fetüsten kaynaklanan idrar sıvının temel kaynağıdır. AS, fetüs için bir yastık fonksiyonu görür. Sıvı, rahim duvarlarına basınç uygular ve çocuğun gelişmesi için yer oluşturur. Bu güvenli ve ısı kontrollü ortamda fetüs adeta doğumdan sonra yapacağı hareketler için egzersiz yapmaktadır. Ortamda hareket ederek kaslarım çalıştırmakt...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
Yukarı Çık