Hafıza Eğitimi

Kitaplık(Etkin Hafıza Teknikleri)

Kitaplık(Etkin Hafıza Teknikleri)

Etkin Hafıza Teknikleri Yazar: Ord.Prof.Dr. Reha Oğuz Türkkan/ Tuğrul Türkkan Yayın Evi: PEGASUS YAYINLARI Açıklama: Hafıza Becerilerinizi Geliştirin. Gerekli Olanı Gerektiği Zaman Hatırlayın. Unutuyormusunuz? Tanıdığınız insanların isimlerini? Yapmanız gerek bir işi? Randevularınızın saatini? Yabancı dildeki kelimelerin anlamlarını? İşiniz ile ilgili sayısal bir veriyi? Okuduğunuz kitaplardaki fikir ve kavramları? Katıldığınız toplantılardaki önemli bilgileri? Etkin Hafıza teknikleri sayesinde unuttuğunuz önemli bilgileri etkili bir bir biçimde hatırlayacak ve net bir şekilde aklınızda tutacaksınız. Önemliyse unutmayın.. <...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza(Beynimiz Nasıl Çalışır?) -- Hafıza, Beyin Eğitimi --

Beyin ve Hafıza(Beynimiz Nasıl Çalışır?) -- Hafıza, Beyin Eğitimi --

Bir insanın başarılı olabilmesi için her şeyden önce beyninin nasıl çalıştığını bilmesi gerekmektedir. Beyninin nasıl çalıştığını bilen biri, başarı oranını maksimum düzeye çıkaracaktır. Çözemediğiniz soruları niçin çözemediğinizi, o soruyu çözerken beyninizin nasıl çalıştığını değerlendiriniz. Bu size çok özel yaklaşım tarzları kazandıracaktır. Beynimizin belli bir çalışma sistemi vardır, ama her insanın anne karnından itibaren geliştirdiği çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerin kimisinin farkındadır, kimisinin farkında değildir. Beyninin nasıl çalıştığını bilen, kendine özgü özelliklerin farkında olan insan, farkında olmayanlardan daima bir adım öndedir. Hem Ormanı Hem Ağacı Görmek Mümkün mü? Ayrıntıların da işe yaramadığını düşündüğümüz anlar vardır. Bu tür durumlarda hem ormana hem de ağaçlara birlikte bakabilirsek sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu durumu düşündüğümde hemen aklıma Nazım Hikmet'in o meşhur dizeleri gelir: "Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kar...Devamını Oku »

Ders Çalışma Tekniği(Hafızayı (Belleği) Güçlendirme)

Ders Çalışma Tekniği(HAFIZAYI (BELLEĞİ) GÜÇLENDİRME)

Hafıza (bellek) öğrenilmiş olanların beyinde saklandığı varsayılan bölgeye verilen isimdir. Öğrenilmiş olan bilgiler, kazanılmış olan yaşantılar belleğe kaydedilir. Daha sonra duyu organları ile alınan uyaranlarla bellekteki bilgiler arasında ilişki kurulur ve çağrışım yoluyla bilgi zihinde canlanır. Buna "anımsama" diyoruz. Sınavdaki soruyu okursunuz. Yanıt, bellek mekanizmaları tarafından aranır, bulunamazsa eğer bilgi" silinmiş" ya da " karışmış" olabilir. Diğer bir ifade ile "unutma" meydana gelmiştir. Kısacası öğrenilenler uzun süre kullanılmazsa unutulur. Öğrenmeden sadece 24 saat sonra materyalin %75'ini eğer gerekli önlemleri almazsak unuturuz. O halde öğrenilenlerin yinelenerek pekiştirilmesi gerekir. Peki unutmayı engellemek ve anımsamayı güçlendirmek için neler yapmak gerekir? Bunlar için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz: Dikkati olay veya bilgi üzerinde yoğun bir şekilde odaklaştırarak kuvvetli bir izlenim edinme (Etkin öğrenme) Düzenli ve aralıklı tekrarlar...Devamını Oku »

Beyin Ve Hafıza(Bellek)

Beyin ve Hafıza(BELLEK)

Bellek, geçmiş yaşantıları akılda tutabilme gücüdür. Belleme sürecini daha iyi anlayabilme için daha küçük evrelere ayırmak yararlı olur. Bir şeyin bellekte yer etmesi ve böylece istenildiği zaman anımsanabilmesi için o şeyin önce algılanması gerekir. Böylece ilk evrede bir takım izlenimlerin kazanılması söz konusu olur. Algılanma sonucu elde edilen izlenimlerin zihinde tutulması ikinci evreyi meydana getirir. Bunu nöronlar arası ilişkide (sinapslarda) bir takım değişikliklerle oluştuğu ileri sürülmektedir. Her öğrenilen şeyin zihinde izi kalır. Öyle ki daha önce görülmüş, algılanmış nesne ve olaylarla karşılaşıldığı zaman, bunların aha önce görülmüş olduğu anımsanır. Buna tanıma denir. Tanıma belleğin ilkel bir belirtisidir. Böylece daha önce gidilen yerler, tanışılan kimseler, müzik parçaları yeniden görüldüğü ve işitildiği zaman tanınır. Tanımak için bir nesneyi veya olayı bir kere algılamış olmak yetebilir. Bir kaç kez görüp zihnimizde iyice yer etmiş olan nesne ve olayları, istedi...Devamını Oku »

Beyin Eğitimi( Hafıza Egzersizleri)

Beyin Eğitimi( Hafıza Egzersizleri)

HAFIZA EGZERSİZLERİ Vücudu geliştirmek için düzenli olarak egzersiz yapmak gerektiği gibi hafızayı geliştirmek için de yapılabile-cek egzersizler vardır. Hem bunlar vücut egzersizleri gibi ağır ve yorucu değil basit ve eğlencelidir. Yaşanmış Olayları Geriye Doğru Düşünme Egzersizi Bu, her akşam yatmadan önce yapılacak bir egzer-sizdir. Önceleri 5-6 dakikalık bir süre ayırarak yapaca-ğınız bu çalışma devam ettikçe hızlanacak ve 1-2 daki-kaya düşecektir. Sessiz ve fazla rahat olmayan bir köşeye çekilin. 3 defa derin soluk alın ve gözlerinizi kapatın. Gözlerinizi kapattığınız andan itibaren geriye doğru o gün yaşadı-ğınız bütün olayları ana hatlarıyla gözünüzün önünden bir sinema şeridi gibi geçiriniz. Örneğin, “az önce derin nefes aldım, ondan önce bu odaya gelip oturdum, ondan önce salonda kitap okudum ondan önce yüzümü yıkayıp dişlerimi fırçaladım ondan önce akşam yemeği yedim ondan önce derslerimi çalıştım ondan önce falanlarla sohbet ettim. …” gibi. Bunu sabah kalktığınız ana k...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Yukarı Çık