Beyin ve Hafıza(Niçin Unuturuz?)

Beyin ve Hafıza(Niçin Unuturuz?)

"Hafızanızı geliştirmek mümkündür ve bunun teknikleri vardır. Bu teknikleri öğrendiğinizde neden unuttuğunuzu da anlamış olacaksınız. "
Ron Fry
Unuturuz çünkü insanız, gün içinde birçok düşüncemiz, duygumuz, ihtiyacımız, arzumuz sık sık rekabete girer. Birçok işle ilgileniriz, birçok sorumluluk alırız, bazen bir konuya dikkat verirken aklımızda tutmamız gereken diğer konuları unutabiliriz. Bu da genellikle hafıza boşluğuna sebep olur. Örneğin, okuldan çıktınız, eve geliyorsunuz, eve gelmeden kırtasiyeye uğrayıp, fotokopi çektirmeniz gerekiyor. Yolda gelirken aylardır görmediğiniz bir arkadaşınıza rastladığınızda bu sizin kırtasiyeye uğrama planınızı unutmanıza sebep olabilir. Okula geç kalmamak için hızlı hareket edeyim derken kitabınızı, defterinizi, çantanızı unutup evden çıkabilirsiniz. Bazen kaleminizi, silginizi, evinizin anahtarını, gözlüğünüzü, okul kimlik kartınızı nereye koyduğunuzu bile unutmanız söz konusu olabilir. O zaman bu tip unutmalarınıza karşı hemen tedbir alın. Peki, ne yapacaksınız?
Unutmamak için hafıza yardımcılarından yararlanın
Hafıza yardımcıları hafızamızın hatırlamasına yardımcı olan nesnelerdir: Takvimler, zamanı gösteren aygıtlar, listeler, kayıt aletleri, kayıt defterleri, yapışkan not kâğıtları, bloknotlar, adres defterleri...
Saat. 20'de televizyonda eğitim-öğretim sistemindeki eksikliklerin tartışılacağı bir program var. Onu izlemek istiyorsunuz ama unutma ihtimaliniz de var. O zaman hemen saatinizi kurun. Dışarıdaysanız, o takdirde cep telefonunuz varsa onun alarmını kurun. Örneğin tam okul çıkışı babanızı iş yerinden arayıp ona bir konuyu hatırlatmak istiyorsunuz. Ama telaşla aramayı unutabilirsiniz. Bunu engellemek için hemen telefonu okul çıkışına kurun.
Unutulma ihtimali olan özel günlerinizi takvimde işaretleyin. Bir arkadaşınızın doğum gününü, mezuniyet gününü, bayramları vs. takvimde dikkat çekici sembollerle işaretlerseniz daha hatırlatıcı ve dikkat çekici olur.
Okula giderken yanınızda sözlük götürmeniz gerekiyor. Sözlüğü masanın üzerine koyup sabah çıkarken hatırlarım demek yerine sözlüğü geceden çantanıza koysanız nasıl olur?
İlaçlarınızı saatini aksatmadan almak istiyorsunuz. O
zaman ilaçlarınızı sürekli görebileceğiniz bir yere koyun.
Bir kelimeyi unuttunuz, daha sonra aklınıza geldi, tekrar
hatırlayamama ihtimaline karşı yeni bir hafıza izi ile onu hafızanıza kaydedin ya da o kelimeyi bir yere not edin. Evden çıkarken kendinize şu sorulan sorun: Yanıma almam gereken bir şey var mı? Giderken uğramam gereken bir yer var mı? Kapıyı kilitledim mi? Çıkarken ne yapmam lazım? Pencereleri, ocağı kapadım mı?
Kalem, silgi, anahtar, gözlük vs... unutanlara!..
Sadece okul hayatınızda değil günlük hayatınızda da birçok şeyi unutuyor, evin anahtarını, gözlüğünüzü nereye koyduğunuzu hatırlayamıyor, dışarıdan gelip de çantanızı bıraktığınız yeri arıyorsanız bu bölüm sizin için yazılmış demektir. Şu an vereceğimiz tavsiyeleri bir deneyin, göreceksiniz ki artık öğretmenleriniz, arkadaşlarınız ve aileniz içinde unutkanlığınızla anılmayacaksınız.
Ev anahtarlarınızı veya gözlüklerinizi nereye koyduğumuzu unutmanızın nedeni, bunun alıştığınız ve sıradan bir olay olmasıdır. O zaman ne yapmanız gerekiyor? Sürekli kalem ya da silginizi bir yerlerde unutup uzun süre onlara ulaşamıyorsanız, unutulma ihtimali olan eşya ile eşyayı koyduğunuz yer arasında "şaşırtıcı imaj bağlantısı" kurmayı alışkanlık haline getirin. Örneğin, kaleminizi mutfak masasının üzerine koyuyorsanız, bunu unutma ihtimaline karşı kaleminizle bir tabak spagettiyi Çin usulü yediğinizi düşünün ya da silginizi mikro-dalga fırının içinde kaşar peyniri gibi eritip spagettinizin üzerine sos yaptığınızı aklınızdan geçirin. Birkaç gün sonra, "kalemimi nerede bıraktım?" diye düşündüğünüzde aklınıza spagetti tabağındaki kaleminiz veya mik-rodalga fırında erimiş olan silginiz gelecek, bunlar da sizi mutfağa doğru yönlendirecektir. Gözlüğünüzü pencere kenarındaki sehpaya bırakırken de, bir kuşun gelip gagalayarak gözlüğünüzün camını kırabileceğini aklınızdan geçirmeniz yeterli...
 
DERLEYEN...EMRE ŞEN  (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık