Psikoloji

Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelik güzel geçirilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde her anne adayında ortak özellikler görülür. Anne adayları bu dönemde çoğunlukla kaygı, heyecan ve korku duyarlar. Hele hele ilk doğumsa burada en önemli korku "Dayanamayacağım kadar acı duyacak mıyım?" korkusudur. Anne adaylarında "Doğum sancısına dayanabilir miyim?" endişesi olabilir. Bu konuda anne adaylarına ayrıntılı bilgi vermek gerekmektedir. İkinci korku ise bebeğin hangi cinsiyette olacağıdır. Toplumumuzda özellikle babalar ve aile büyükleri tarafından erkek çocuğun fazla istenmesi sonucu her annenin kafasını meşgul eden bir kaygı olarak hâlâ anneleri etkileyebilmektedir. Eğitim seviyeleri ne kadar yüksek olsa da anneler Türk toplumunda erkeklere verilen haklardan dolayı bebeğin erkek olmasını arzu edebilmektedirler. Üçüncü korku bebeğin sağlıklı olup olmayacağı korkusudur. Bu da anneleri endişelendiren bir düşüncedir. Anne adayları hamilelik dönemlerinde beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Hamilelik süresince dok...Devamını Oku »

:: Çocuklar İçin Psikolojik Destek

:: Çocuklar İçin Psikolojik Destek

ocuklarla grşme, biim aısından yetişkinlerle grşmeden farlılık gsterir. Ancak temel ilkeleri aynıdır. Yansız ve yksz sorularla konuşma ynlendirilir. Konuşmada ne ocuğu ne de aileyi yargılamamaya zen gsterilir. Sulamalardan kaınılır. ocuklarla, onun davranışlarını izlemek, ona resim yaptırmak ve bu resim zerinde konuşmak ve oyun yolu ile iletişim kurulur. ocuğun durumunu değerlendirirken davranışı gzlemek nemlidir. nk ocuklar duygularını, isteklerini, korkularını daha ok davranışları ile gsterirler en iyi gzlem oyun sırasında yapılır. Oyun ocuğun ğrenmesi ve duygularını rahatlatması, kontrol etmesi aısından gereklidir. ocuk korktuğunda ve zldğnde oyun oynama yolu...Devamını Oku »

:: Embriyo Psikolojisi Nedir?

:: Embriyo psikolojisi nedir?

Embriyo psikolojisi, anne karnındaki embriyonun anne vasıtası ile yaşadığı psikolojiye verilen addır. Kısaca diyebiliriz ki hamilelik sresince bir anne ne ile meşgul oluyorsa, duygu dnyası ne ile şekilleniyorsa karnındaki embriyonun da duygu dnyası aynı olaylarla şekillenmektedir. Yukarıdaki rnekte olduğu gibi, eğer anne korku nbetleri ile hamileliğini geirmiş ise muhtemel ki doğacak ocukta da bu korku nbetlerinin izleri bir mr boyu devam edip gidecektir. Veya ok karşılaşılan başka bir durum da istenmeyen bir hamileliği mecburi olarak yaşayan bir annenin ruhsal halidir. Byle bir annenin bebeği, dokuz ay boyunca kendisini istemeyen bir annenin psikolojik baskısı altında eziklik hissedecektir. Bu ezilmeler, ocuğun bir mr boyu taşıyacağı psikolojik karakterin en belirgin zelliği olarak bir ...Devamını Oku »

:: Psikolojik Karakter Nedir?

:: Psikolojik karakter nedir?

Genetik karakterin haricinde, bir de ocuğun anne karnına dştğ ilk andan itibaren şekillenmeye başlayan psikolojik karakteri vardır. Psikolojik karakter, annenin sevinleri, fkesi ve zntlerine bağlı olarak genetik karakterin zerine inşa edilen ikinci bir karakterdir. Anne karnında, dokuz ay geiren bir ocuk, sadece bu sreyi tamamlamak iin beklemez, aksine annenin yaşadığı her .acıyı, her sevinci ve her duygusal değişimi birebir yaşayarak bir mr boyu ana hatları ile kullanacağı karakter alfabesinin ilk harflerini de dizmeye başlar. Genetik karakterin oluşumunda her ne kadar, anne ve baba sz sahibi olmasa da psikolojik karakterin oluşumunda, zellikle anne doğrudan tesir sahibidir. Yani anne, eğer isterse karnındaki ocuğun pısırık, korkak yahut &qu...Devamını Oku »

:: Kişilik Gelişiminde Psikolojik Etkenler

:: Kişilik Gelişiminde Psikolojik Etkenler

Ergenlik ağına gelen genlerde psikolojik ynden belli başlı istekler ortaya ıkar. Bu isteklerin dışa vurması ergene gre değişebilir. Bu istekler şunlardır: 1- Byme isteği, 2- Olgunlaşma isteği, 3-Bağımsız olma isteği, 4- Başarı ve gven kazanma isteği, 5- Beğenilme, takdir edilme isteği, 6- Sosyalleşme isteği, 7- Mutlu olma isteği, gibi. Her gen hayatını yukarıda belirtilen istekler doğrultusunda ynlendirmek ister, ileride bu istekler ergenin kişilik ve benlik kavramlarının oluşmasına katkıda bulunur. Gencin evresini değişik algılaması, farklı tepkilerde bulunması, karakterinden kaynaklanabilir. Bireyin kişiliğinin oluşmasında, genetik ve biyolojik etkenlerle birlikte evresel faktrle...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık