Psikoloji

Duyu Dışı Algılama

 Duyu Dışı Algılama

Duyu Dışı Algılama Altıncı Duyu anlamında Duyu Dışı Algılama (DDA) ya da Duyular Dışı idrak (DDI) (extra sensory perception ya da ESİ3 perception extra sensorielle) ilk defa 1870 yılında Sir Richard Burton tarafından kullanılmıştır. 1930'lu yıllarda Duke Universitesi'nden parapsikolog J. B. Rhine tarafından popülerlestirilmistir. Tüm DDA fenomenlerinde PSI Etkisi denilen bir güç devreye girmektedir. PSI ise Grek alfabesinin yirmi üçüncü harfidir ve yaşam gücü, ruh anlamlarına gelmektedir. İngiliz psikolog R.H. Thouless ve Dr. WRWiesner tarafından 1946 yılında parapsikolojik literatüre kazandırılmıştır. Duyu Dışı Algılama (DDA) ve psikokinezi ile ilgili fenomenler için kullanılmıştır. Psikokinezi (PK) te...Devamını Oku »

Budist Psikoloji

Budist Psikoloji

Budist Psikoloji Daniel Goleman, "Bir içsel Boşluk Haritası" başlıklı yazısında klasik Budist psikolojisini şöyle özetler: Klasik Budist anlayıp özetleyen Abhidhamma yazıları belki de "bilinç halleriyle" ilgili en ayrıntılı geleneksel psikoloji metinleridir. M.S. beşinci yüzyılda Budist keşiş Buddhaghosa, Abhidhamma kitabının bir bölümünü özetleyerek, meditasyonla ilgili bir kitap olan Visuddhimagga'yı yani Arınma Yolu'nu yazmıştır. Bu yazılar bize meditasyonu öngeren bir bakış açısıyla, kapsamlı bir resim sunmaktadır. Meditasyon için en uygun ortamlar, en uygun zihinsel tutumlar Devamını Oku »

Saf Farkındalık

Saf Farkındalık

Saf Farkındalık Gerçek bir arayış içinde olan kişi, kendisin! arayan kişidir. Bir ek soru hariç, diğer bütün sorulardan vazgeçilebilir: Ben kimim? Emin olabileceğin tek gerçek, senin var olduğundur. "Ben" kesindir. "Ben şuyum ya da buyum" ise kesin değildir. Algılamanın kendisi bile, senin "algıladığın şey" olmadığım gösterir. "Ben O'yum" adlı kitabın sürekli yeni baskılar yapmasının nedeni Maharaj'ın sözlerindeki "açıklık" veDevamını Oku »

Sufi Psikoloji

Sufi Psikoloji

Sufi Psikoloji Çağdaş tasavvuf ve îdris Şah'ın çalışmaları, modern psikoloji içinde "yeni bir sentez" oluşma halindedir. Bu sentez, batini geleneklerin ilgilerim, modern bilimin araştırma yöntem ve teknolojisiyle birleştirir. Bu sürecin tamamlayıcısı ve onun besleyicisi, bilincin sorunlarına çağdaş bir yaklaşımın batini geleneklerin kendisinden geliyor olmasıdır. Bu geleneklere gönderme yaptığımızda, alıştırmalara ve tekniklere göndermede bulunuruz. Buda kendi tekniğin! 2600 yıl önce biçimlendirmiştir. Hz. Muhammed'in ekolü ve öğretisi Ortadoğuda 1300 yıl önce kurulmuştur. Ancak Hz. Muhammed, her ne kadar kendi zamanı ve yeri için konuşmuş olsa da, durumlarından bağımsız olarak bu geleneklerdeki çoğu öğreticinin uyguladığı ifadeleri kullanmıştır. Bu tartı...Devamını Oku »

Kimlik Ve Özdeşleşme

Kimlik ve Özdeşleşme

Kimlik ve Özdeşleşmelerimiz Kimlik önemli bir kavram olarak görülür ve kavramsal olarak, geleneksel Batılı sınırların ötesine uzanır. Geleneksel psikolojiler kimlik konusunda, dışsal nesnelerle özdeşleşme olgusunu tanımışlar ve bu olguyu bireyin bir başka şeye ya da kişiye benzediği ya da kendisini onun gibi hissettiği bilinçdışı bir süreç olarak tanımlamışlardır. Kişilik ötesi ve Doğulu psikolojiler, dışsal özdeşleşmeleri tanısalar da, içsel olgu ve süreçlere daha fazla önem vermişlerdir. Burada özdeşleşme kavramı, kişinin bir şeyi kendisi olarak deneyimlediği bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Dahası, böyle bir özdeşleşme, çeşitli ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık