Psikoloji

Panik Atak: Nedir, Nedeni, Belirtileri

Panik Atak: Nedir, Nedeni, Belirtileri

Panik Atak: Nedir, Nedeni, Belirtileri Kendinizi iyi hissedip, işinizle ilgileniyorsunuz fakat aniden içinizdeki korku duygusu sizi kahrederek pençeleri içine alıyor. Başınız dönüyor, göğsünüz sıkışıyor ve nefes alıp vermekte zorluk çekiyorsunuz. Kalbiniz hızlı hızlı atıyor, titriyorsunuz, kızarıyorsunuz, iğrenç hissediyorsunuz ve soğuk soğuk terliyorsunuz. Kalp krizine benziyor, değil mi? Yanlış! Şaşırtıcı gelse de bu panik atak olarak nitelendirilir. Panik ataklar pek beklenmeyen, aniden ortaya çıkan ve pek çek korkuların fiziki semptomlarıyla birleşmiş, kısaca Devamını Oku »

Öfkenin Kontrolü

Öfkenin Kontrolü

Öfkenin Kontrolü Öfke, olumlu yönlendirilebilen, sosyal ilişkileri yapılandırabilen ve çatışmalarla başa çıkmayı öğretebilen bir tepkidir. Öfkesiyle duygularını dışa vuran bir kişi içine atıp saklayan birinden daha sağlıklıdır. Ancak öfkenin de belli sınırlarının olması ve kontrol edilebilir bir düzeyde olması gerekir. Öfkeli bir çocuğun öfkesinin altında genelde bambaşka bir neden vardır. Öncelikle bu nedenin ne olduğunun bulunması gerekir. Bu çocukların önce nasıl ve niçin öfkelendiklerin...Devamını Oku »

Harika Bir Şiir

Harika Bir Şiir

Harika Bir Şiir Haritayı Saklayabileceğin En Güvenilir Yerin Yüreğindir. Dostum, Güneşe Bak, Toprağa Bak, Suya Bak, Buluta Bak Fakat, Arkana Bakma Kimin Geldiği Önemli Değil, Kimin Gelmediği De Unutma, Yolcu Değişir, Yol Değişir, Ama Menzil Değişmez. Yolcuya Bakıp, Yolunu Tanıma. Yola Bak, Yolcuyu Tanı, Yolcu Hakkındaki Kıymet Hükmünü Ona Gore Ver. Vahim Olan, Yolun Yolcusuz Olması Değil; Asil Vahim Olan Yolcunun Yolsuz Olmasıdır Yolsuz, Hedefsiz, Amaçsız, Şaşkın, Hercai Ve Seyyal En Doğru Yol: En Dikensiz Yoldur Diyenler Seni Aldatıyorlar. Onlar, Karanlık Evlerinde Kaybettiklerini Sokak Lambasının Altında Arayan Şaşkınlardır. Aldırma Ayağına Batan Dikenler, Aradığın Gülün Habercisidir. Dikenine Katlanmaktan Söz Edenler, Aşıkmış Gibi Davrananlardır. ...Devamını Oku »

Nevrozlarda Düşünce Biçimleri

Nevrozlarda Düşünce Biçimleri

Nevrozlarda Düşünce Biçimleri Bilişsel yaklaşıma göre, duygularımızı kontrol etmek istiyor isek, düşüncelerimizin farkına varmalıyız. Diğer bir deyişle duygularımızı değiştirmek için düşüncelerimizi irdelemeli, mantıklı ve mantıksız yönlerinin ayırtına varabilmeli, bizi kuşatan ve rahatsızlık veren düşüncelerin yerine yenilerini koyabilmeliyiz. Bunun içinde ilk yapılacak şey, yanlışı tespit edebilmek ve bu yanlışın bizim hangi gereksinimlerimize yanıt verdiğini bulabilmektir. Aşağıda nevrotik olarak tanımlanan bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgili düşünce biçimleri özetlenmiştir. Depresyon: Hastanın düşünceleri Devamını Oku »

Pozitif Psikoloji

Pozitif Psikoloji

Pozitif Psikoloji Son yıllarda psikologların dikkati insanların problemlerine değil, onları mutlu eden şeylere, olumlu düşünme biçimlerine, hoşgörü ve neşeye yönelmiştir. Bir araştırmaya göre, geçtiğimiz 30 yılın psikoloji literatüründe “depresyon” kelimesi içeren yaklaşık 55 bin, “anksiyete” kavramını içeren yaklaşık 42 bin konu bulunmuş buna karşılık “neşe” kelimesi özetlerde sadece 415 kez geçmiş. Depresyonun bir belirtisi olarak düşünülen olumsuz düşünme biçimi hastalığın kendisi olarak yorumlanmaktadır artık. Bu da demektir ki, düşünce biçimindeki benliğe zarar verici,...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık